- Maanantaisin klo 17.30-19.15
- 12 tapaamiskertaa
- Ohjattujen alku- ja lopputapaamisten välillä ryhmä tapaa itsenäisesti ilman ohjaajaa. Naistenkartanon henkilökunta tukee ryhmää tarvittaessa
- Yhden tapaamisen kesto 1 t 45 min, Aloituskerrat 2 h
- Ryhmä kokoontuu Helsingin ryhmätilassa (os. Haapaniemenkatu 7-9 C)
- Ohjaajana Tuutikki Ijäs, etunimi.sukunimi@naistenkartano.com
HUOM. Tilaa maksusitoumuksella-lomake on suunnattu osallistujille, joiden osallistumisen maksaa muu taho kuin itse.
NOVAT-lyhenne tulee sanoista Naiset Ovat. Nimellä korostetaan jokaisen osallistujan oikeutta määritellä ja olla oma itsensä. Lyhyt-NOVAT-on kaikille naisille (itsemäärittelyä kunnioittaen) suunnattu vertaistukiryhmä, jossa tutustutaan itseemme ja saadaan uusia näkökulmia yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa. Ryhmässä tutkitaan omaa elämää sekä omia ajattelu- ja toimintatapoja valmiiden aiheiden kautta (ks. Ryhmätapaamisen aiheet). Tavoitteena ryhmässä on itsetuntemuksen ja itseymmärryksen lisääminen.
Naiset tulevat ryhmiin erilaisista elämäntilanteista ja taustoista. Työskentelyn lähtökohtia ovat sallivuus ja lempeys sekä itseä että muita osallistujia kohtaan. Ryhmässä ei anneta neuvoja, vaan vertaisuus toteutuu jakamalla omia kokemuksia sekä kuuntelemalla muiden ihmisten puheenvuoroja.
Lyhyt-NOVAT-ryhmä on paikka, jossa
- voit pohtia omaa elämääsi ja jakaa kokemuksiasi muille osallistujille
- voit kuunnella muita ja saada oivalluksia
- on lupa olla itseään varten
- ei neuvota tai arvostella
- jokaiselle annetaan yhtä paljon tilaa (esim. mahdollisuus samanpituiseen, keskeytyksettömään puheenvuoroon)
- Pääset tutustumaan itseesi 12 tapaamiskerran ajan yhdessä samojen ryhmäläisten kanssa.
Tervetuloa ryhmään omana itsenäsi!
Ryhmän toteutus
Naistenkartanon työntekijä auttaa ryhmän alkuun ohjatuilla alkutapaamisilla. Ryhmillä on selkeä rakenne ja toimintatavat, joihin tutustutaan ensimmäisillä ohjatuilla kerroilla Naistenkartanon työntekijän tuella. Näin osallistujat osaavat jatkossa toimia itsenäisesti. Ohjattujen alkutapaamisten jälkeen ryhmät sulkeutuvat eli siinä vaiheessa ryhmään ei oteta enää uusia osallistujia.
Ohjattujen alkutapaamisten jälkeen ryhmät kokoontuvat ilman ohjaajaa. Työntekijään voi kuitenkin aina olla yhteydessä ryhmään tai omaan elämäntilanteeseen liittyvissä kysymyksissä tai haasteissa.
Ryhmäläiset käyttävät tapaamisilla NOVAT-materiaalia, josta löytyy jokaisen tapaamiskerran aihe ja aiheeseen johdatteleva alustusteksti sekä itsenäisesti tehtäviä harjoitustehtäviä.
Sopiiko ryhmä minulle?
Jokainen ryhmäläinen valitsee itse, millaisia asioita elämästään haluaa ryhmässä käsitellä ja kuinka paljon haluaa kertoa muille. Tapaamisten turvallisuuden vuoksi ryhmätapaamisilla ei käsitellä yksityiskohtaisesti esimerkiksi traumaattisia kokemuksia. Mikäli tarve vastaavanlaisten kokemusten jakamiselle herää ryhmäprosessin aikana, voit olla yhteydessä ryhmästä vastaavan työntekijän kanssa sopivan tuen löytämiseksi. Vertaistukiryhmä ei korvaa ammattiapua tai terapiaa, mutta voi sopia ammattiavun rinnalle. Mikäli oma tilanne tai voimavarat ryhmään osallistumista varten tai missä tahansa vaiheessa ryhmäprosessia mietityttävät, voit olla yhteydessä ryhmästä vastaavaan Naistenkartanon työntekijään.
Ennen ryhmään ilmoittautumista on tärkeää pysähtyä hetkeksi omien voimavarojen ja elämäntilanteen äärelle. Jos sinulle sopivan ryhmän löytäminen, omat voimavarat tai elämäntilanne mietityttää ryhmään osallistumisen kannalta, voit aina olla yhteydessä ryhmästä vastaavaan työntekijään. Voit pohtia ryhmän soveltuvuutta omaan tilanteesi esimerkiksi seuraavien näkökulmien kautta:
- Pystynkö sitoutumaan ryhmään ajankohdallisesti ja pituudeltaan?
- Sopiiko minulle itseohjautuva, ilman ohjaajaa itsenäisesti kokoontuva ryhmä?
- Itsetuntemustyöskentely voi herättää monenlaisia tunteita ja reaktioita. Myös muiden kertomat asiat voivat herättää itsessä erilaisia reaktioita. Tuntuuko minusta turvalliselta käsitellä elämäntilannettani vertaisryhmässä?
- Pystynkö sitoutumaan turvallisemman tilan periaatteisiin ja ryhmätyöskentelyn sääntöihin?
Ryhmätapaamisten aiheet
- Aihe 1: Mitä minulle kuuluu?
- Aihe 2: Tunteiden kohtaaminen
- Aihe 3: Ajatusten voima
- Aihe 4: Nykyhetkessä eläminen
- Aihe 5: Omat vahvuudet ja voimavarat
- Aihe 6: Itsemyötätunto – Oman epätäydellisyyden hyväksyminen ja itseen ystävystyminen
- Aihe 7: Pienet onnen hetket
- Aihe 8: Innostuminen
- Aihe 9: Ihmissuhteet
- Aihe 10: Omat rajat
- Aihe 11: Vastuun ottaminen ja vaikutusmahdollisuudet
- Aihe 12: Kasvuun sitoutuminen – Kohti itseni näköistä elämää